Om tæppefremstilling:

Håndtuftede tæpper

Håndtuftede tæpper er en produktionsform midt imellem håndknyttede tæpper og maskinfremstillede væg-til-væg tæpper. Håndtuftede tæpper bliver hovedsageligt fremstillet i Indien og Kina, der er dog også mindre produktioner andre steder i verdenen, også i Danmark. Hele vores program af håndtuftede tæpper er lavet i Indien. Tæpperne fremstilles ved, at et bomuldsklæde spændes op på en ramme. I dette klæde, ”skydes” hver enkelt tråd i med en ”håndtufter”. Når hele tæppet på denne måde er tuftet, bliver der pålimet en bagside der stabiliserer tæppet. Herefter bliver tæppet færdiggjort.

Håndvævede tæpper

De håndvævede tæpper fremstilles på en opretstående væv, der består af kraftige træstammer eller runde bjælker. Den ene ligger på jorden, medens den anden er anbragt i den ønskede højde, afhængigt af det vævede tæppes størrelse. De to bjælker forbindes med to lodrette stænger, så der dannes en fast ramme. De tværliggende bjælker er indstillelige så der kan væves tæpper i forskellige længder. For at væverne kan nå den knuderække der arbejdes med, bruges enten en vævebom, hvorom den færdigknyttede del af tæppet rulles, eller man hæver det bræt som væverne sidder på, til de somme tider befinder sig helt oppe under loftet. Imellem de to runde bjælker spændes kædetrådene ud.

Håndknyttede tæpper

Vævnings- og knytningsteknikken er som før nævnt årtusinder gammel; den er sandsynligvis opstået som en efterligning af edderkoppens kunstfærdige spind eller af fuglereder, som er dannet af sammenvævede eller –flettede strå eller småkviste.

Man taler om to forskellige typer knuder i håndknyttede tæpper.

 Den tyrkiske knude eller Ghiordesknuden, som er opkaldt efter en by i det nordvestlige Anatolien. Knuden slynges helt rundt om to kædetråde. Den bruges næsten udelukkende i den vestlige del af orienten dvs. Tyrkiet og Kaukasus.

 Den Persiske knude eller Sennehknuden er opkaldt den Iranske by af samme navn i den vestlige del af landet. Denne knude er slynget halvanden gang rundt om to kædetråde.

Den benyttes langt overvejende i den østligere del af orienten: Afghanistan, Inden, Pakistan, Turkmenistan og Kina. I Iran anvendes begge knudearter, alt efter den tæppefremstillende stammes eller bys henholdsvis oprindelse eller beliggenhed.

Luv, skud og kædetråd

Det garn der bruges til knytningen hænger ofte i store nøgler, sorteret i farver, på den øverste bom, så det er lige ved hånden. Når der er knyttet en række knuder over hele tæppets bredde, bruges et kamlignende instrument af træ eller jern, hvormed knuderækken bankes hårdt sammen. Så indføres der to, tre eller fire skudtråde, som så bliver banket kraftigt sammen med den allerede vævede del af tæppet. Grundvævets kvalitet og stabilitet bestemmes af antallet af skudtråde. Igen knyttes en række knuder fra side til side, og sådan forsættes indtil tæppet er færdigt. Man slutter som man begyndte med skudtråde der danner forvævning uden luv. Til sidst bliver de løse kædetråde fæstnet og udgør tæppets frynser.

Generelt om materialer

Alle ægte tæpper består af en luv, et skud og en kædetråd. Disse tre elementer er ofte lavet af forskellige materialer. Det er sjældent at et ægte tæppe kun er lavet af ét materiale. Luven er det garn, der udgør tæppets overflade, og er primært uld eller silke men der bruges også gedehår. Ulden kan være forskellige typer, men jo mere fedtholdig, des mere blød og glat bliver tæppet overflade. Skud og kædetråd er primært bomuld men kan også være silke.Man benytter både plantefarver og kemiske farver til ægte tæpper. Til nogle tæpper bruger man en blanding. Kun specialister kan se forskel.

Smukke tæpper - år efter år Følg nogle få retningslinier

Uld er et naturprodukt. Så længe det sidder på fåret, sørger fedtkirtler for at holde ulden blød og smidig. Når ulden er om dannet til tæppeluv og kommer ind i moderne hjem, hvor luftfugtigheden og temperaturen svinger meget, tørrer ulden ud. Det nedsætter smidigheden, og de små uldtaver knækker.

Om vinteren er det sundt for tæppet at komme ud i ren nyfalden frostsne. For at undgå kuldechok bør tæppet luftes nogle minutter inden behandlingen. Vend luven nedad, bank let på bagsiden, flyt tæppet et par gange til rene sneflader. Fej luven bagefter med en riskost eller lignende.

Har tæppet fået pletter, som ikke kan fjernes efter almindelige anvisninger tilråder vi kemisk rensning eller special-vask, udført af professionelle.

Vi anbefaler brugen af tæppeunderlag for at forhindre afsmitning og for tidlig nedslidning af tæppet. Brugen af tæppeunderlag kan sikre at tæppet ikke skrider.

Overskudsluv

De fleste nye tæpper "ulder", hvilket er helt naturligt, men overskudsluven skal fjernes efterhånden, som den opstår. Trædes overskudsluven ned, risikerer tæppet efterhånden at få en kedelig, filtret overflade.